Fit gołąbki bez zawijania

Kiedy chcesz prowadzić aktywny tryb życia i więcej spalać niż przyswajać, to oprócz tego że dania muszą być niskokaloryczne, to ich przygotowanie nie powinno zabierać zbyt dużo czasu. Wychodząc z tego założenia postanowiłam przygotować fit gołąbki bez zawijania. Smak jest bardzo zbliżony do tradycyjnych ale kalorii dużo mniej. Polecam! Z proporcji, które podaję wyszła wielka zapiekanka, połowę zjedliśmy we dwójkę na dwa obiady, a połowa trafiła do zamrażalnika. To szybki i tani obiad dodatkowo.

Składniki:

  • 2 młode kapusty
  • woreczek ryżu i woreczek kaszy gryczanej
  • 1 kg zmielonej piersi z kurczaka
  • 2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
  • 1 spora cebula
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka bulionu warzywnego
  • ulubione przyprawy (u mnie sól, zioła prowansalskie, majeranek, koperek)

Wykonanie:

  1. Kapustę poszatkować i poddusić w garnku z odrobiną wody (5-10 min)
  2. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na odrobinie oleju.
  3. Cukinię starkować w plasterki i dodać na patelnię do cebuli i papryki. Chwilkę podsmażyć.
  4. Ryż i kaszę ugotować al’dente.
  5. W dużym garnku wymieszać ryż, kaszę, zmielone mięso, warzywa i przyprawy. Podlać bulionem i jeszcze raz wymieszać.
  6. Na spód naczynia do zapiekania wyłożyć połowę podduszonej kapusty. Na to farsz z mięsa i ryżu, na to pozostałą część kapusty.
  7. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół). Wstawić zapiekankę na 30-40 min.

Gotowe! Można podać z sosem pomidorowym (zobacz przepis) lub pieczarkowym – choć ten już mniej fit 🙂 (zobacz przepis).

gołąbki

Fit gołąbki z sosem pomidorowym

gołąbki z sosem pieczarkowym

Gołąbki bez zawijania z sosem pieczarkowym.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s