Tortilla z ziemniaków czyli hiszpański przysmak

Moja przygoda z daniem zaczęła się od wielkiego zdziwienia, kiedy to kawałek zimnego, ziemniaczanego placka dostałam do kawy (w jedenej z kafejek w Barcelonie)! Pomyślałam wariacto. Pewnie zostało z wczorajszego obiadu, dlatego dziś dają gratis do kawy. I jeszcze nazywają to tortillą, kiedy tortilla kojarzy się jednoznacznie z cienkim pszennym plackiem, w który zawija się co się chce. Okazało się jednak że w Hiszpanii to prawdziwy przysmak, podawany na ciepło lub zimno, na słodko lub słono. Jest to bowiem swego rodzaju ziemniaczany omlet. Ja zdecydowanie wybieram wersję na ciepło i słono. Najbardziej lubię z cebulą i szpinakiem. Jest to doskonała propozycja na bezmięsny obiad. Narobiłam Wam smaka? Oto przepis.

Składniki:

  • 4 większe ziemniaki
  • 5 większych jajek
  • 1 cebula
  • 1/2 – 1l oleju jak do frytek

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki (3-5 mm grubości) i smażymy na głębokim oleju jak na frytki – do miękkości ale bez zrumienienia. (W wersji bardziej fit ziemniaki można ugotować w wodzie)
  2. Gotowe „frytki” odsączamy na ręczniku papierowym
  3. Cebulę kroimy w kostkę albo w piórka i podsmażamy na oleju.
  4. W sporej misce rozbijamy jajka i roztrzepujemy jak na omlet.
  5. Do jajek wsypujemy ziemniaki i cebulę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, ziołami.
  6. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie wlewamy masę jajeczno- ziemniaczaną. Patelnię zakrywamy pokrywką i smażymy tortillę przez około 8 minut. Natępnie zdejmujemy pokrywkę, przykładamy duży talerz. Obracamy patelnię tak, żeby placek leżał na talerzu. Kładziemy patelnię z powrotem na ogień i delikatnie zsuwamy tortillę, tak żeby piekła się z drugiej strony jeszcze około 5 minut.

Gotowe! Tak przyrządzona tortilla de patatas może być podawana jako dodatek do obiadu lub samodzielnie jako danie. Ja najbardziej lubię z sosem czosnkowym lub chrzanowo – pomidorowym.

tortilla de patatas

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s