Krewetki z pesto – obiad idealny

Owoce morza. Jedni uwielbiają, inni nie mogą na nie patrzeć. Ja krewetki uwielbiam w każdej postaci, jako szaszłyki, jako krem, jako sałatkę czy jako pastę. Dlatego obiad, w którym krewetki grają pierwszoplanową rolę uważam za idealny. A Wy lubicie? Jeśli tak, to zapraszam – będzie pyyysznie!

Składniki:

  • 400 gram krewetek (tak na wypasie u mnie tygrysie i koktajlowe)
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 10 dużych czrnych oliwek
  • 5 ząbków czosnku
  • 90 g pesto z bazylii (ja kupiłam gotowe, świeże)
  • opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • zioła prowansalskie, papryka ostra

Wykonanie:

  1. Krewetki jeśli są mrożone opłukujemy wodą i zostawiamy na 10 min na sitku. Następnie suszymy recznikiem papierowym.
  2. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i wrzucamy krewetki. Doprawiamy ziołami i ostrą papryką. Smażymy po 5-10 min z każdej strony. Na koniec wcisakmy czosnek, dodajemy połówki pomidorków i oliwki. Przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy jeszcze kilka minut w sosie, który się wytworzył.
  3. W międzyczasie wstawiamy wodę i gotujemy makaron al’dente (pamiętajcie o posoleniu wody) .
  4. Krewetki odstawiamy. Odcedzamy makaron, mieszamy go z pesto i wrzucamy na patelnię z krewetkami. Wszystko razem mieszamy, nakładamy, podajemy. Delektujemy się! 🙂

20170512_185328 ok 2

 

Advertisements

2 responses to “Krewetki z pesto – obiad idealny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s