Zupa z botwinki czyli wiosna na talerzu

Mówią że jedna jaskółka wiosny nie czyni ale jedna botwinka na talerzu dla mnie zdecydowanie tak :). Gdy pojawiają się w sklepie pierwsze młode buraczki nie mogę się oprzeć żeby tej zupy nie ugotować. Lubicie? Oto jak ja ją przyrządzam:

Składniki:

  • jeden duży lub dwa mniejsze pęczki botwinki
  • 3 marchewki
  • pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 3 ziemniaki
  • 2 litry bulionu (u mnie drobiowy na dwóch udkach z kurczaka)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta lubczyku, ziół prowansalskich, majeranku
  • ząbek młodego czosnku
  • kilka łodyżek koperku
  • 100 ml śmietanki 18% do zup

Wykonanie:

  1. Botwinkę dokładnie myjemy. Odcinamy brzydkie liście i wyrzucamy. Resztę kroimy na 2-3 cm kawałki.
  2. Obieramy ziemniaki, marchewkę, seler, pietruszkę.
  3. Pokrojoną botwinkę zalewamy 2 szklankami wody, skrapiamy cytryną i gotujemy na maleńkim ogniu do miękkości.
  4. Do większego garnka wlewamy bulion, wkładamy seler i pietruszkę. Wsypujemy pokrojoną marchewkę i ziemniaki i gotujemy do miękkości.
  5. Kiedy warzywa w bulionie są już gotowe wlewamy podgotowaną botwikę wrzucając też pokrojone liście i buraczki. Doprawiamy do smaku wciskają też ząbek czosnku. Dodajemy posiekany koperek.
  6. W wersji wypasionej zabielamy zupkę śmietaną – każdemu z osobna na talerzu.
  7. Ziemniaki można też zastąpić ugotowanym (oczywiscie osobno) jajkiem na twardo.

    botwinka 2

    Botwinka ze śmietaną

Gotowe! Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s