Pieczony okoń

Znamy  się tylko z widzenia…. mówią słowa piosenki. Ja znałam Labraksa (czyli okonia morskiego) tylko ze słyszenia, że to pyszna ryba. Kiedy zobaczyłam  ją niedawno w sklepie , postanowiłam sama spróbować. Ta znajomość mnie zaskoczyła i liczę że spotkanie wkrótce się powtórzy :).

Składniki:

  • 2 okonie morskie
  • 20 dkg pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów
  • garść oliwek
  • przyprawa do ryby
  • sól
  • pół szklanki bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju

 

Wykonanie:

1.Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem.

2. W miseczce wymieszać 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i przyprawę do ryby (1-2 łyżeczki). Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku.

3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Okonia ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem. Obłożyć pomidorkami  i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 minutach, kiedy ryba się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i podlać niewielką ilością bulionu.

Można podać z ziemniaczkami lub ryżem. Smacznego!

imgp4298

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s