Sałatka zamiast kwiatka

To była miłość od pierwszego wejrzenia! Wiedziałam że ta sałatka na stałe się wpisze w moje imprezowe menu bo jak tu nie kochać dania, które wygląda jak piękny kwiat. Pomysł znalazłam w Jeżynowym chruśniaku i bardzo mi się spodobał.

Składniki:
  • 5 jajek
  • 100 g żółtego sera
  • jeden  filet z kurczaka
  • 300 g pieczarek (ja zastąpiłam je czerwoną papryką)
  • jedna cebula
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • pół puszki kukurydzy
  • słoiczek oliwek
  • kilkanaście chipsów
  • majonez (ok. 2-3 łyżki)
  • kilka łyżek śmietany lub jogurtu
  • sól
Wykonanie:
1. Jajka ugotować na twardo, obrałać, wyjąć dwa żółtka, resztę jajek zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Posiekane pieczarki i cebulę podsmażyć na oleju i lekko posolić.
3. Mięso kurczaka ugotować dodając sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie lub inne ulubione przyprawy. Pokroić w kostkę. (Ja mięso usmażyłam bez przyrumieniania).
4. Ogórki pokroić w kostkę, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki a majonez wymieszać ze śmietaną i odrobiną soli.
5. Na talerzu ułożyć warstwami mięso kurczaka, smarując cienko majonezem, pieczarki, majonez, kukurydza, majonez, ogórek, majonez, żółty ser, majonez, jajka, majonez.
6. Na wierzchu ułożyć przekrojone na pół oliwki i posypałać startym na drobnych oczkach żółtkiem. Dookoła ułożyć chipsy lekko wciskając w sałatkę.
Gotowe! Smacznego!
imgp4137-kwiatek

2 responses to “Sałatka zamiast kwiatka

Dodaj komentarz