Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam połączenie gruszek z czekoladą. A że potrzeba matką wynalazków postanowiłam przerobić mój ulbiony przepis na proste ciasto z owocami na ciasto czekoladowe z gruszkami. Chciałam mieć większe szanse że mi się uda, bo tamto zawsze mi wychodziło zarówno z rabarbarem, truskawkami jak i śliwkami. Teraz też wyszło pyszne, wilogtne.
Składniki:
- 3 duże gruszki
- 175 g miękkiego masła
- szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowgo
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki nutelli
- sok z 1/4 cytryny
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w 1 cm kawałki, pokropić sokiem z cytryny.
2. Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Następnie dodawać kolejno jajka, po czym stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakaem. Na koniec dodać jogurt i 2 łyżki nutelli.
3. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy, o wymiarach 26 ø cm.
4. Na wierzch wyłożyć owoce wciskając w ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika 180°C, i piec około 45-50 minut. Wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Wow, aż sama spróbuje w domku 🙂
PolubieniePolubienie
O mamo, wygląda bosko *.*
PolubieniePolubienie
Co za wspaniałe ciacho. Takie jakie lubię.Koniecznie wypróbuję. Ciepło pozdrawiam.
PolubieniePolubienie
Polecam też z bananami:)
PolubieniePolubienie