Gołąbki inaczej

Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam potrawy w wersji mini. Nie dość że pięknie wyglądają, są wygodne w spożyciu to jeszcze w przypadku serwowanie większej liczby dają możliwość skosztowania wszystkiego po małym kęsie. Dlatego gdy zobaczyłam dawno temu gołąbki w liściach botwinki postanowiłam że też je kiedyś zrobię. Nie mogłam jednak trafić na botwinkę, która by się do tego nadawała, aż do czasu….

Składniki:

  • torebka kaszy jęczmiennej pęczak (mojej ulubionej ostatnio)
  • 400 gram ugotowanego mięsa (u mnie cielęcina z gulaszu)
  • mała cebula
  • 10 szt. pomidorków daktylowych
  • pół szklanki bulionu
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • 14-20 liści botwinki najlepiej jak największych

Wykonanie:

  1. Kaszę gotujemy do miękkości (ok. 30 min).
  2. Mięso drobno kroimy.
  3. Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle i gdy jest już dość miękka dodajemy obrane i pokrojone pomidory.
  4. Gdy pomidory nieco się rozpuszczą wyciskamy na patelnie czosnek, dodajemy przyprawy i jeszcze moment podgrzewamy.
  5. Do sporej miski wsypujemy ugotowaną i przestudzoną kaszę, pokrojone mięso i mieszankę cebuli i pomidorów. Mieszamy dokładnie.
  6. Odcinamy liście botwinki i myjemy. Nastawiamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Liście blanszujemy – wrzucamy do wrzątku na ok.1 min.
  7. Liście bardzo delikatnie rozkładamy, nakładamy na każdy porcję farszu i delikatnie zawijamy jak tradycyjne gołąbki.
  8. Pozawijane gołąbki wkładamy do żaroodpornego naczynia, na spód wlewamy niecałą szklankę wody.
  9. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy naczynie z gołąbkami i zapiekamy 20-30 min.
  10. Nakładamy bardzo delikatnie. Można podać z buraczkami. Pyyycha!

imgp3887b

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s