Na specjalne okazje

Szykuje się romantyczna kolacja a Wy zastanawiacie się czym zaskoczyć Waszych mężczyzn?  Chcecie żeby było odświętnie i elegancko ale żeby nie trzeba było pół dnia spędzić w kuchni? Polecam błyskawiczne steki z tuńczyka na pierożkach tortellini. U mnie super się sprawdziło, mąż najedzony i mile zaskoczony. Pamiętajcie ze potrzebujecie na to góra 20-30 min więc najpierw róbcie się na bóstwo :).

Składniki:

  • 4 świeże steki z tuńczyka (był ostatnio w Biedronce)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól z imbirem i trawą cytrynową (można zastąpić zwykłą)
  • odrobina pieprzu cytrynowego
  • łyżeczka soku z cytryny (w oryginalnym przepisie ja pominęłam ze względy na pieprz cytrynowy i sól)
  • opakowanie tortellini ze szpinakiem i ricottą

Wykonanie:

  1. Steki myjemy, suszymy i oprószamy z obu stron solą (ja miałam w młynku).
  2. W miseczce mieszamy oliwę, rozmaryn i pieprz i nacieramy tym steki. Odkładamy w marynacie na 15 min.
  3. Wstawiamy wodę do gotowania tortellini i w międzyczasie rozgrzewamy mocno patelnię (najlepiej grillową) z odrobiną tłuszczu.
  4. Steki kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy po 3-5 min. na każdej ze stron.
  5. W tym samym czasie wsypujemy tortellini do gotowania – na niewielkim ogniu.
  6. Po niespełna 10 minutach wszystko jest gotowe. Odcedzamy tortellini, zdejmujemy steki z patelni, dekorujemy i podajemy. Smacznego. I miłego, romantycznego wieczoru.
stek-z-tunczyka

Stek z tuńczyka – błyskawiczne danie.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s