Wołowina na ostrrro

Dania na ostro rzadko goszczą na moim stole, głównie ze względu na mojego przedszkolaka ale od czasu do czasu robię coś specjalnie dla rodziców :). Oto jedno z takich właśnie dań. Danie to bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY

Składniki:

  • 500 g wołowiny gulaszowej (u mnie karkówka wołowa)
  • opakowanie mrożonych warzyw – mieszanka meksykańska
  • puszka czerwonej fasoli (jeśli nie było w mrożonce)
  • puszka kukurydzy (jeśli nie było w mrożonce)
  • dwie łyżeczki przyprawy chili con carne (dodać do smaku)
  • dwie łyżeczki papryki słodkiej
  • kostka rosołowa wołowa lub przyprawy
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Wykonanie:

1.Wołowinę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę ok. 2×2 cm.

2. Na patelni rozgrzewamy mocno olej i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy do zamknięcia porów.

3. Przekładamy mięso do garnka, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości ok. 1,5 godz.

4. Na patelni  rozmrażamy warzywa i dusimy do miękkości. Gdy mięso zmięknie dodajemy warzywa, przyprawy, kostkę, kukurydzę, fasolkę  i całość jeszcze chwilkę dusimy.

5. Jeśli potrzeba zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną z wodą.

Gotowe! Podawać zawinięte w tortilli lub z ryżem. Smacznego!

wolowina

 

Advertisements

One response to “Wołowina na ostrrro

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s