Babka na słono

Usprawnianie sobie pracy przy ulubionych potrawach to moja specjalność :). Jeśli coś można zrobić szybciej, a jeszcze podać w efektowny sposób, nie tracąc przy tym nic ze smaku, to czemu nie? Tak właśnie powstała babka gołąbkowa. Pyyyyszna!

Składniki:

  • 1/2 główki średniej kapusty
  • 700 gr mięsa mielonego (u nas z szynki)
  • 2 woreczki ryżu
  • pół cukinii
  • pół średniej cebuli
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa do gyrosa

Wykonanie:

1. Kapustę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, podlewamy odrobinę wodą, solimy i dusimy jakieś 15-20 min.

2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie al’dente ok. 10 min.

3. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy. Ścieramy na drobnych oczkach tarki cukinię i też dajemy do mięsa.

4. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy, studzimy i dodajemy do mięsa. Podlewamy to wszystko bulionem.

5.  Do blaszki na babkę wkładamy kolejno: podduszoną kapustę, mięso z przyprawami, ryż i znów kapustę.

6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy blaszkę (mi oprócz blaszki wyszło jeszcze 6 kokilek) do piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu chwilkę chłodzimy. Do blaszki przykładamy duży talerz, obracamy wszystko do góry nogami i lekko naciskamy. Babka powinna odejść sama.

Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Jak kto woli :). Smacznego!

imgp3593

imgp3582

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s