Pulpeciki z tajemniczą wkładką

Kiedy dziecko trzy razy prosi o dokładkę to wiedz że coś musi być naprawdę dobre! Nie spodziewałam się tego po pulpecikach, które z założenia miały być po prostu zdrowszą wersją kotletów mielonych. Sekretem  okazał się dodatek cukinii, którą dodałam do drobiowego mięsa, a która sprawiła że całość była mięciutka i soczysta jak nigdy dotąd. Szczerze polecam! Było tego jak dla pułku wojska a ostatecznie nie było co mrozić 🙂

Składniki na pulpety:

  • 700 gram mielonej piersi drobiowej
  • 1/2 niewielkiej cukinii
  • 1 marchewka
  • odrobina koperku
  • 1 jajko
  • ok 1/2 szklanki bułki tartej
  • majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie
  • 1,5 l bulionu

Składniki na sos:

  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/2 cukinii
  • mały por
  • majeranek, curry, słodka papryka, sól, zioła prowansalskie
  • łyżeczka masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1.Mięso włożyć do sporej miski. Zetrzeć cukinię i marchewkę na najmniejszych oczkach i dodać do mięsa. Dodać przyprawy, jajko i bułkę tartą. Całość dobrze wymieszać. Powinno to być konsystencji rzadszej niż kotlety mielone, do nakładania łyżką a nie formowania w rękach.

2. W garnku z szerokim spodem  zagotować bulion. Do wrzątku łyżką nakładać małe porcje mięsno-warzywnej masy. U mnie mieściło się około 15 pulpecików.

3. Gotować około 7-10 min od wypłynięcia pulpetów na powierzchnię wody. Wybierać partiami i gotować kolejne. U mnie było na 3 razy.

4. W międzyczasie obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach  warzywa na sos. Por drobno pokroić. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć wszystkie warzywa oprócz cukinii.

5. Po wyjęciu ostatniej porcji pulpetów wrzucamy do garnka warzywa na sos i gotujemy do totalnej miękkości i odparowania części bulionu. Następnie całość blendujemy, przyprawiamy do smaku i zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

6. Gdy sos jest gotowy, wrzucamy spowrotem pulpety. Gotowe!

Podajemy z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą – jak kto woli :).

imgp3606

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s