Domowy rosół

Chyba jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich potraw, gotowana w wielu domach co niedzielę. A jednak w każdym z nich inaczej smakuje… Ja odkąd nauczyłam się kupować odpowiednią wołowinę (od pań ze stoiska mięsnego firmy Sokołów) gotuję tę zupę tak:

Składniki na duuuży garnek:

  • ładny kawałek wołowiny rosołowej (ja kupuję ok. 500 g tzw. „łaty”)
  • dwie ćwiartki z kurczaka albo szyja z indyka
  • 5-6 marchewek
  • pietruszka
  • seler
  • por (jak mały to dwa)
  • cebula
  • teraz mnie zabijecie ale 2 kostki rosołowe, drobiowa i wołowa (kto nie używa może zastąpić ziołami i solą)
  • liść laurowy, dwa ziela angielskie, 3 ziarenka pieprzu, odrobina kurkumy

Wykonanie:

1.Do garnka wlewamy około 3 litry wody. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Płuczemy wołowinę i wkładamy do wrzątku, przykręcając palnik tak, by mięso tylko delikatnie się gotowało. Pozostawiamy tak na około godzinę, półtorej. W międzyczasie umytą, nieobraną cebulę przypalamy przez kilka minut aż zbrązowieje.

2. Po godzinie do garnka dodajemy mięso drobiowe, cebulę, obrany seler i pietruszkę a także ziele angielskie, liść laurowy i pieprz, i dalej gotujemy przez około 20 min.

3. Marchewkę i por płuczemy i kroimy w słupki. Dorzucamy do mięsa, dodajemy kostki lub przyprawy i gotujemy jeszcze ok. 20 min. Gotowe!

Ja podaję rosół z makaronem typu krajanka albo „gniazdami z makaronu nitki”. I jeszcze jedno, bardzo rzadko robię go w niedzielę. Tak na przekór. :). Smacznego!

 

 

IMGP1474b

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s