Śledź w buraczkach

Nie wiem jak Wy ale ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzie… :). Słodycze też lubię ale śledziom nie umiem się oprzeć. Dzisiejsza propozycja świetnie się sprawdza na imprezach przynajmniej u mnie. Smak boski, o kolorze nie wspominając.

Składniki:

  • 4 płaty śledziowe (można samemu przyrządzić solone albo użyć gotowych wiejskich)
  • jedno duże jabłko
  • dwa jajka na twardo
  • jedna cebula
  • 4 ugotowane buraki
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sok z ćwiartki cytryny

Wykonanie:

1.Gotujemy buraki w łupinach, studzimy, kroimy w kostkę.

2. Jeśli używamy śledzi solonych moczymy je przez godzinę w wodzie. Jeśli gotowych, kroimy w kostkę bez moczenia.

3. Gotujemy jajka na twardo, studzimy, kroimy.

4. Obieramy jabłka, kroimy w kostkę, skrapiamy cytryną.

5. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę.

6. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem. Gotowe! Smacznego!

imgp0254

Reklamy

2 responses to “Śledź w buraczkach

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s