Najłatwiejszy gulasz z indyka

To danie to u mnie klasyka gatunku, wszyscy lubią włącznie z Jaśkiem dlatego robię je dość często. Robi się praktycznie samo i zawsze się udaje. Bez zbędnego wstępu zapraszam do stołu :).

Składniki:

  • jeden średni udziec indyczy bez kości
  • jedna mała cebula
  • dwa ziela angielskie, liść laurowy, dwie łyżeczki majeranku, dwie łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki curry, szczypta kurkumy, łyżeczka soli, magi do smaku
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka śmietany (18% do zup)
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka oleju

Wykonanie:

1.Udziec myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm.

2. Oprószamy ziołami i wrzucamy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Podsmażamy chwilę żeby włókna się zamknęły i zachowały wilgoć wewnątrz.

3. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy wodą (najlepiej ciepłą). Dusimy.

4. Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni, na której było mięso. Zeszkloną cebulkę dodajemy do garnka z gulaszem. Dusimy całość około godziny – do miękkości mięsa.

5. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy sprasowany czosnek, doprawiamy magą i zaprawiamy mąką ze śmietaną. Gotowe!

Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i gotowanymi buraczkami.

imgp2906b

 

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s