To danie powstało w wyniku przysłowiowego czyszczenia lodówki. Okazało się że mam do wykorzystania pół sporej główki kapusty, trochę mięsa z żeberek i makaron świderki. Jako że od dawna chodziły za mną łazanki postanowiłam zrobić wariację na ich temat :). Nawet Jasiek dał się skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy.
Składniki:
- pół sporej główki kapusty białej
- jedna cebula
- 2 łyżki oleju
- 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy)
- dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej)
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam)
- pół opakowania makaronu świderki (może też być klasyczny łazankowy)
Wykonanie:
1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki i pokroić.
2. W garnku podgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić.Dodać pieczarki i chwilę je podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili lekkiego podsmażania podlać szklanką wody. Dodać przyprawy i dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka.
3. W między czasie pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki.
4. Gdy kapusta będzie miękka dodać rozdrobiony czosnek, przecier i kawałki mięsa. Jeszcze kilka minut dusić całość.
5. Ugotować makaron i wymieszać z kapustą. Gotowe! Smacznego.
Piękne zdjęcie a przepis jest cudowny. 🙂
Zapraszam na nowy post! 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/
PolubieniePolubienie