Zakręcone łazanki

To danie powstało w wyniku przysłowiowego czyszczenia lodówki. Okazało się że mam do wykorzystania pół sporej główki kapusty, trochę mięsa z żeberek i makaron świderki. Jako że od dawna chodziły za mną łazanki postanowiłam zrobić wariację na ich temat :). Nawet Jasiek dał się skusić, choć potem kazał sobie wybierać tylko makaron z mięsem. Niech żyje kopciuszek… ale do rzeczy.

Składniki:

  • pół sporej główki kapusty białej
  • jedna cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g ugotowanego mięsa (najlepiej żeberek z zupy)
  • dwie łyżeczki majeranku, pół pęczka świeżego koperku (albo dwie łyżeczki suszonego), łyżeczka papryki słodkiej, odrobina kminku mielonego, łyżeczka soli (albo pół kostki rosołowej)
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 2-3 pieczarki (ja niestety nie miałam)
  • pół opakowania makaronu świderki (może też być klasyczny łazankowy)

Wykonanie:

1.Kapustę poszatkować drobno. Pokroić cebulę w kostkę. Obrać pieczarki i pokroić.

2. W garnku podgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, zeszklić.Dodać pieczarki i chwilę je podsmażyć. Dodać poszatkowaną kapustę. Po chwili lekkiego podsmażania podlać szklanką wody. Dodać przyprawy i dusić ok. 30 min aż kapusta będzie miękka.

3. W między czasie  pokroić lub porwać gotowane mięso na małe kawałki.

4. Gdy kapusta będzie miękka dodać rozdrobiony czosnek, przecier i kawałki mięsa. Jeszcze kilka minut dusić całość.

5. Ugotować makaron i wymieszać z kapustą. Gotowe! Smacznego.

imgp3194

Advertisements

One response to “Zakręcone łazanki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s