Naleśniki z truskawkami

Na zamknięcie sezonu truskawkowego zdążyłam jeszcze przygotować pyyyyszne naleśniki. Polecam ten przepis także teraz bo truskawki można zastąpić jagodami, malinami czy borówkami. Na co akurat jest teraz czas. Ja wykorzystałam placki, które zostały z poprzedniego dnia (nadziane szpinakiem i gorgozolą) ale przepis na ciasto załączam bo wychodzą z niego bardzo dobre.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 20 dkg białego sera (najlepiej półtłustego twarogu)
  • 2 łyżki cukru
  • 30 dkg truskawek lub innych owoców

Wykonanie:

1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min.

2. Ser rozgniatamy widelcem, posypując w trakcie cukrem. Ucieramy na gładką masę.

3. Truskawki także rozgniatamy widelcem i dodajemy do posłodzonego sera. Mieszamy.

3. Patelnię smarujemy cieniutko olejem. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy cieniutko ciasto i smażymy po kilka minut z każdej strony.

4. Po usmażeniu i przestudzeniu placków, smarujemy je farszem i zawijamy.

5. Gotowe placki smażymy jeszcze chwilkę na patelni z odrobiną masła. A teraz smacznego!

IMGP2155

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s