Jajecznica na kurkach

Kurki lubiłam od dawna, a to w formie sosu do mięsa, a to jako dodatek do sałatki z kozim serem i orzechami, ale nigdy sama ich nie przyrządzałam. Aż wreszcie przyjechali teściowie i zażyczyli sobie jajecznicy na kurkach. Udałam się więc na rynek, kupiłam co trzeba i zgodnie z instrukcją goszczącej u mnie gospodyni przygotowałam. Pyyyycha! Próbujcie!

Składniki:

  • szklanka kurek
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • jedna młoda cebula ze szczypiorkiem
  • sól

Przygotowanie:

1.Kurki bardzo dobrze wypłukać ze 3 razy zmieniając wodę. Większe sztuki pokroić.

2. Na patelni rozpuścić masło i wsypać kurki. Dusić na małym ogniu 10-15 minut. Po tym czasie posolić

3. Cebulkę wraz ze szczypiorkiem pokroić. Kiedy kurki zmiękną dodać cebulę na patelnię i podsmażyć.

4. Do gotowych kurek wbić jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Smacznego!

Jeśli kupicie więcej kurek (tak jak ja) to możecie je wszystkie razem udusić na maśle i przed dodaniem cebuli przełożyć z częścią masła do słoiczka, zakręcić i postawić do góry dnem. Potem wystarczy tylko otworzyć słoiczek i można je dodać do czego się chce.

IMGP2623b

Dodaj komentarz