Kawa mrożona

Nie wiem jak Wy ale ja nie umiem zacząć inaczej dnia niż kawą. W upalne poranki – tradycyjną gorącą – zamieniam na mrożoną. Jeśli jeszcze mogę ją niespiesznie wypić na balkonie to mam już pełnię „małego szczęścia” :). Kto ma ochotę na szklaneczkę?

Składniki:

  • porcja espresso lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie cukier, słodzik – ile kto potrzebuje, może być też 20 ml syropu orzechowego
  • 250 ml zimnego mleka
  • 6 kostek lodu

Wykonanie:

1. Jeśli przygotowujemy kawę mrożoną na bazie kawy rozpuszczalnej to wsypujemy ją do filiżanki i zalewamy ok. 50 ml wrzątku i słodzimy.

2. Tak przygotowane „espresso” przelewamy do shaker-a, wrzucamy lód i potrząsamy tak długo aż lód się rozbije i nie będzie go słychać.

3. Otwieramy shaker i dolewamy do pełna mleko. Przelewamy do szklanki i dla ozdoby dodajemy kleks z bitej śmietany. Pyyycha!

IMGP2346

Kawa mrożona – z kawy rozpuszczalnej

Advertisements

2 responses to “Kawa mrożona

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s