Pstrąg Mojito Lime

Nie wiem jak Wy ale ja lubię wracać do sprawdzonych przepisów. Jeśli coś mi smakowało to czemu nie zrobić jeszcze raz. A może da się jeszcze lepiej, smaczniej? Przepis na rybę w pomidorach przetestowałam na doradzie https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/04/27/dorada-w-pomidorach/. Niestety teraz nie mogę jej znaleźć w sklepie więc przeprosiłam się z pstrągiem. Ale żeby było inaczej użyłam zamiast własnej marynaty gotowej mieszanki z Kamis-a. Wyszło palce lizać. Polecam.

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi
  • przyprawa Ryba Mojito Lime
  • 50 ml oleju
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć)
  • pół kieliszka wytrawnego wina

Wykonanie:

1.Rybę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem.

2. W miseczce wymieszać przyprawę z olejem i sokiem z cytryny. Dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku –  i zostawić na godzinę a najlepiej na noc w lodówce.

3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Pstrąga ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami i oliwkami. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i jeśli trzeba podlać niewielką ilością wody.

Mi osobiście bardzo smakowała ta rybka w towarzystwie sosu tzatziki. Smacznego!

IMGP2073

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s