Pleśniak z dżemem i truskawkami

Tym co teraz powiem Ameryki nie odkryję ale…gotowanie uzależnia. Jeszcze niedawno potrafiłam przygotować tylko kilka potraw w tym głównie sałatek i pieczonych mięs. Pieczenie ciast to były tylko marzenia o pięknym zapachu w niedzielne popołudnie ale… nie byłabym spełnioną mamą gdybym nie potrafiła dziecku zrobić czegoś słodkiego. Dlatego spróbowałam i mnie wciągnęło. Dziś podniosłam poprzeczkę do wysokości ciasta kruchego. To jeszcze mi drożdżowe zostało :).
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 70 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1-2 łyżki lodowatej wody
  • 3 łyżki kakao
  • 5 białek
  • 170 g cukru
  • szczypta soli
  • słoik dżemu wiśniowego (albo powideł śliwkowych)
  • 30 deko truskawek
Przygotowanie:
1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą.Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy 2 kule (jedną jasną, drugą ciemną), każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalki na 40 minut.
2. Na około 5 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki ubijamy pianę z białek.W misie miksera umieszczamy białka, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na średnich obrotach. Kiedy piana będzie już lekko sztywna wsypujemy cukier i ubijamy, aż będzie sztywna i lśniąca.
3. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (grzanie góra/dół). Blaszkę o wymiarach około 30×20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
4. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najpierw na grubych oczkach tarki ścieramy jasne ciasto i rozprowadzamy równą warstwę po dnie blaszki. Jasną warstwę ciasta smarujemy dżemem i układamy pokrojone truskawki. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka.
5. Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, ustawiamy piekarnik na grzanie od dołu i pieczemy jeszcze około 10 minut.
Gotowe. Smacznego!
Przepis inspirowany recepturą z https://qchennewariacje.blogspot.com
IMGP1434b
Advertisements

One response to “Pleśniak z dżemem i truskawkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s