Dorada w pomidorach

Kto na wiosnę nie myśli o diecie ręka w górę! No właśnie… Nawet jeśli człowiek nie ma nic do zrzucenia (nie mówię tu akurat o sobie – bo ja mam i to sporo) to i tak zewsząd atakują go diety cud, spalacze tłuszczu w kapsułkach, wypełniacze żołądka w tabletkach, chromowi pogromcy cukrów w płynie itp. To ja już wolę smaczne dania w wersji niskokalorycznej. Oto jedno z nich – inspirowane przepisem z gazetki z Biedronki.

Składniki:

  • 2 świeże dorady
  • 4 ząbki czosnku
  • garść listków świeżej bazylii (można zastąpić suszoną)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
  • kilka czarnych lub zielonych oliwek (można pominąć)
  • pół kieliszka wytrawnego wina
  • sól, przyprawa do ryb (ja używam Kamis)
  • 100 ml bulionu (u mnie pół kostki rosołowej rozpuszczonej w odrobinie gorącej wody)

Wykonanie:

1.Doradę umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykonać na każdym boku po 3-4 nacięcia ostrym nożem.

2. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól i przyprawę do ryby (1-2 łyżeczki). Wymieszać i dobrze natrzeć rybę marynatą – także w środku. Do każdej ryby wsadzić kilka listków bazylii.

3. Nagrzać piekarnik na 220 stopni. Doradę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zalać winem i obłożyć pomidorkami, oliwkami, bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-25 min. Po 10-15 min kiedy rybka się lekko zrumieni przełożyć na drugą stronę i podlać niewielką ilością bulionu.

Można podać z ziemniaczkami lub z samą surówką w wersji jeszcze bardziej fit. Smacznego!

IMGP1040

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s