Zapiekanka ziemniaczana

Po świętach zapragnęło mi się czegoś prostego, szybkiego, smacznego i jak się okazało taniego. A mianowicie zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i warzywami. Była pyyyszna. Więc się dzielę.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg mięsa mielonego z szynki
  • opakowanie mrożonych warzyw (kalafior, brokuł, marchewka)
  • puszka kukurydzy
  • 2 opakowania sosu 4 sery z brokułami
  • mała śmietana 18%
  • 200 gr startego sera mozarella
  • pół kostki rosołowej
  • majeranek, sól, papryka słodka
  • 3 łyżeczki oleju

Wykonanie:

1.Ziemniaki obrać, pokroić w talarki i obgotować w osolonej wodzie ok. 15-20 min.

2. Mrożone warzywa rozmrozić na patelni i chwilkę dusić z dodatkiem kostki rosołowej.

3. Mięso mielone podsmażyć z dodatkiem soli, majeranku i czerwonej papryki.

4. Formę do zapiekanek wysmarować oliwą. Ułożyć warstwę ziemniaków, warzyw, mielonego mięsa, kukurydzy i ponownie ziemniaków.

5. Sos przygotować w garnku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowym zalać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 min. Po tym czasie posypać startym serem i zapiec jeszcze 5 min.

Gotowe. Smacznego!

IMGP0264.JPG

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s