Koszyczki z ciasta francuskiego

Uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego bo są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Koperty i strudle już robiłam ale tak pięknie wyglądających koszyczków jeszcze nie. Nadziewałam już jabłkami, szpinakiem, łososiem a dziś wzięło mnie na kaszankę z sosem tzatziki. Zagorzali przeciwnicy kaszanki mogą ją zastąpić np. z łososiem.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • żółtko do posmarowania
  • 300 gr kaszanki (trzy pętka)
  • cebula
  • jabłko
  • 2 łyżki oleju do smazenia
  • 250 g serka kremowego (ja daję President z rzodkiewką)
  • ogórek zielony
  • 3 spore ząbki czosnku
  • szczypta soli

Wykonanie:

1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Do cebuli dodajemy starte na grubych oczkach jabłko i całość podsmażamy 5-10 min.

2. Obieramy kaszankę z flaka, kroimy na kawałki i dorzucamy na patelnie podlewając nieco wodą. Kilka minut dusimy i rozdrabniamy widelcem do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy.

3. W misce mieszamy serek, starty na małych oczkach ogórek i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli. Odstawiamy.

4. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Z ciasta francuskiego wycinamy koła średniej wielkości (może być kieliszkiem do wina). Z połowy kółek wycinamy środki np. mniejszym kieliszkiem. Smarujemy kółka nie wycięte rozbełtanym żółtkiem. Na nie układamy kółka z dziurką i smarujemy żółtkiem po wierzchu. Pieczemy 10-15 min do zrumienienia i wyrośnięcia.

5. Po upieczeniu środki kółek nakłuwamy widelcem – powstanie dziurka na nadzienie. Do środka nakładamy łyżeczką kaszankę a na nią sos. Gotowe!

Smacznego!

 

 

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s